Recepty
Kuřecí prsa plněná zeleninouvou směsí v omáčce s červeným vínem
1/2 pórku
1 mrkev
1 řapík celeru
60 g másla
sůl a pepř
2 kuřecí prsa s křídlem
2 sklenice červeného vína (nejlépe Gamay z Bugey)
Pórek, mrkev a řapík celeru nakrájíme na proužky a opečeme na 20 g másla doměkka. Osolíme a opepříme.
Kuřecí prsa podélně nakrojíme a vzniklé kapsy naplníme opečenou směsí zeleniny. V rendlíku rozehřejeme 20 g másla, přidáme kuřecí maso a opékáme je po obou stranách dozlatova.
Přilijeme víno a vaříme na mírném ohni 10 minut. Maso dáme na mísu a udržujeme teplé. Omáčku svaříme, přidáme do ní zbývající máslo a prošleháme.
Maso rozdělíme na talíře a oklo nalijeme omáčku. Jak příloha se hodí tagliatelle.
Dušené kuře ve smetanové omáččce
1 krmené kuře z Bresse (zhruba 1,8 kg)
60 g másla
sůl a pepř
250 ml bílého vína (Chardonnay)
500 ml vody
100 g cibulek
250 g žampionů
10 g cukru
500 ml smetany
Kuře rozdělíme na 8 dílů. V rendlíku rozehřejeme polovinu másla, přidáme kuře a opečeme je. Osolíme, opepříme, podlijeme vínem a vodou, rendlík přiklopíme a maso vaříme 20 minut.
Zatím oloupeme cibulky a ze žampionů odstraníme třeně. V jiném rendlíku rozehřejeme zbývající máslo, přidáme cibulky a žampiony a opečeme je. Pět minut před podáváním je posypememe cukrem a cukr necháme mírně zkaramelizovat. Podle chuti osolíme.
Kuřecí maso vyjmeme z omáčky a odložíme. Omáčku svaříme na polovinu, vmícháme do ní smetanu a opět svaříme. Maso a omáčku rozdělíme na talíře, ozdobíme cibulkami a žampiony.
Jako příloha se hodí špenát a rýže basmati.